Amb la protecció dels nens no s’hi juga

ELS PERILLS DEL SOL EN ELS ULLS DELS NOSTRES NENS

Els danys provocats pel sol en els nens són irreversibles. Els nens passen molt temps a l’aire lliure per jugar o practicar activitats esportives, i ja de per sí estan exposats als raigs del sol. Els danys causats a la infància son acumulatius i afavoreixen les malalties a l’edat adulta. 

Als 5 anys la impermeabilitat dels ulls als raigs solars és del només el 15%. Als 15 anys la impermeabilitat arriba al 50%. Només en l’edat adulta el cristal·lí es fa impermeable als raigs UVA. 

A la muntanya la intensitat dels raigs UV aumenta un 10% cada 1.000 metres. Així que no només ens hem de protegir de l’enlluernament i la reverberació produïda per la neu.

La visera d’una gorra no protegeix bé els ulls dels nens contra el sol. Això es degut a que una part de la radiació prové de la reverberació:

   • Sobre la neu: fins a un 90% de reverberació.
   • Sobre l’aigua: fins un 30% de reverberació.
   • Sobre la sorra: fins un 25% de reverberació. 

Tant a la muntanya com en el mar, quan el cel està núvol, és igualment necessari portar ulleres de sol. Els núvols filtren com a màxim un 10% dels raigs UV. De fet, es registren moltes més insolacions en aquestes condicions perquè, com que no necessàriament fa més calor, no ens preocupem de protegir-nos. El mateix passa amb els ulls. 

QUINS SON ELS RISCOS I LES MALALTIES ASSOCIADES AL SOL?

Una exposició excessiva al sol provoca cremades, envelliment prematur i altres malalties oculars com ara la queratitis -que és una inflamació de la córnea-, una cascada precoç -que es produeix pel deteriorament de la còrnia i el cristal·lí-, i fins i tot, amb el temps, un major risc de desenvolupar una degeneració macular associada amb l’edat.

COM TRIAR LA COMBINACIÓ PERFECTA PER PROTEGIR ELS ULLS DELS NENS?

Un cop triades les lents, aconsellem que es seleccioni una muntura de la següent manera:

  • Que cobreixi i que bloquegi l’entrada de llum que ve en qualsevol de les direccions.
  • Que tinguin una bona subjecció: els nens han de poder baixar i moure el cap sense perdre les ulleres.
  • Que a les varetes s’hi pugui enganxar un cordó per no perdre les ulleres.
  • Que siguin adaptades a la morfologia de la cara del nen

Unes bones ulleres de sol per als seus fills s’han d’adaptar molt bé a la seva morfologia, tenir lents solars que els protegeixin al 100% contra els raigs UV amb un índex de protecció de 3 o 4. No et creguis els models per a adults en talla petita ni tampoc de les ulleres d’altres llocs poc fiables.

Font: Julbo

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments